Header image  
Een kindvriendelijke tuin  
line decor
 
line decor
   
 
Een kindvriendelijke tuin

 

 

Wanneer we als ouders of grootouders een kindvriendelijke tuin willen aanleggen, mogen een aantal elementen niet ontbreken. We gaan een aantal aandachtspunten even overlopen.

Spelen:

In een kindvriendelijke tuin moet een speelelement zitten. Dit kan variëren bijvoorbeeld een zandbak, klimrek of schommel. De prijzen van de speeltoestellen loopt uiteen, maar ook hier geldt meestal het gezegde ‘goedkoop is duurkoop!’. Probeer te opteren voor duurzame houten toestellen. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar zijn ook nog eens tegen heel wat bestand. Het hout moet men wel regelmatig met een niet-giftig houtbeschermingsmiddel behandelen. Hou er ook rekening mee dat het gazon op deze plaatsen veel te lijden zal hebben, dus een eventueel andere ondergrond is geëigend.

Gazon:

Een stuk gras is eigenlijk essentieel in een tuin. Het gazon moet wel bestand zijn tegen voetballen, fietsen en lopen van kinderen. Het moet ook bestand zijn tegen de plaatsing (voor enkele dagen) van een opblaasbaar zwembadje. Het moet als het ware zich kunnen herstellen. Hou ook rekening met het feit dat gras zon nodig heeft en niet goed groeit in de schaduw.

Paadjes:

Wanneer we de moeite doen om paadjes aan te leggen in de tuin, zullen deze zeker door de kinderen gebruikt worden. Ze kunnen er immers een soort parcours mee afleggen. Het is best om geen kasseien hiervoor te gebruiken, wegens te hobbelig en glad (bij regen). Opteer beter voor klinkers.

Boomhut of houten huisje:

Een boomhut/zelfgemaakt houten huis is een droom voor ieder klein kind. Het hoeft niet super groot te zijn. Wanneer kinderen zelf kunnen meehelpen construeren, gaan ze er veel meer plezier aan beleven dan wanneer u een plastiek huisje koopt. Met wat licht houten materieel kan men gemakkelijk een hut bouwen, die zelfs nog niet eens in een boom hoeft te staan. Kinderen vinden het fantastisch om zich te verstoppen en deze huisjes zijn hiervoor natuurlijk ideaal. Als u de mogelijkheid heeft voor een echte boomhut, moet u zich er ook van vergewissen dat er een heel groot veiligheidsrisico bij komt kijken. U moet uzelf ervan kunnen verzekeren dat ze er niet uitvallen en dat ze voldoende rijp zijn om deze (val) risico’s in te calculeren. Zoniet, is het best om een huisje op de begane grond te bouwen, niet in een boom. Constante (groot)oudersupervisie bij een boomhut is eigenlijk essentieel. Best om hen hier niet alleen in te laten spelen.

 

Dieren:

Indien mogelijk natuurlijk, mogen dieren niet ontbreken in een kindertuin. Kippen of konijnen nemen niet veel plek in en de kinderen kunnen van heel jonge leeftijd de beestjes leren verzorgen. Geef de dieren wel een passend onderkomen, met naast een buitenloop ook een mooi warm hok.

Kindertuin en veiligheid:

Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig en moeten tegen zichzelf worden beschermd. Hou dus tuingereedschap, pesticiden en (kunst)meststoffen ver verwijderd van uw (klein) kind. Zaken die makkelijk kunnen kapotgaan, kunnen ook best geweerd worden uit een kindvriendelijke tuin. Een omheining is essentieel en niet enkel rond de tuin. Indien u kindgevaarlijke items, zoals bijvoorbeeld een vijver, in de tuin heeft, moet u daarrond een omheining bouwen.

Onthou ook dat kinderen vaak vallen, dus de ondergrond moet hier best op voorzien worden. Als uw ruwe en grove materialen weert uit uw tuin, zal de kans op een ernstige (val)blessure van het kind al sterk verminderd worden. Bepaalde planten zoals rozen en doornstruiken horen niet thuis in een kindvriendelijke tuin. Ook giftige planten moet u  ten zeerste vermijden in een kindvriendelijke tuin. Informeer steeds op voorhand naar de kindveiligheid van een nieuwe plant bij uw tuincentrum of plantenhandelaar.

Kijk ook regelmatig de houten speeltuigen na (hout, vijzen, bouten,…) . Wanneer ze beschadigd raken, kunnen onder andere splinters een gevaarlijk veiligheidsrisico inhouden. Eventuele glijbanen moeten ook regelmatig gecheckt worden, de glijoppervlakken moeten immers glad blijven.

Lees ook onze pagina over 'Thuis en veiligheid'.