Header image  
Kinderopvang kiezen  
line decor
 
line decor
   
 
Kinderopvang kiezen

 

 

Het zoeken van een kindercrèche kan best zo vroeg mogelijk beginnen. In België hebben veel crèches wachtlijsten en het is dus niet ongewoon dat koppels reeds afspraken maken van het moment dat ze zwanger zijn! De wachtlijsten zijn lang en veel kindercrèches hanteren ook een policy dat zusjes en broertjes van opgevangen kinderen voorrang krijgen. Onderneem dus zo snel mogelijk actie wanneer de zwangerschap zich aandient, zodat u geen problemen krijgt met de opvang en moet gaan voor noodgedwongen keuzes. Bezoek dus een aantal crèches op voorhand en aanschouw de werking van het kinderdagverblijf en diens staf.

Hoe een crèche uitkiezen?

Men moet goed voor ogen houden, wat men wil voor zijn kind en de praktische uitwerking hiervan onderzoeken bij de verschillende kinderdagverblijven. Bekijk de woon/werk/kinderdagverblijf afstand goed, houdt rekening met de opvanguren en let op de prijs. Een goede prijs/kwaliteitsverhouding is hier meer dan essentieel! De gemoedsrust die men heeft, wetende dat het kind goed opgevangen is, is onbetaalbaar!

Bekijk goed hoe de verzorging van de kinderen is opgebouwd. Zijn er meerdere verzorgsters of slechts één? Hoe wordt het kind individueel behandeld binnen de groep? Bekijk hoe men de ontwikkeling van de kinderen opvolgt en stimuleert. Daarnaast is het essentieel dat er voldoende verzorgers klaarstaan. Zeker bij de kleinsten is dit van essentieel belang (liefst max 3 à 4 kinderen per verzorger/verzorgster). Bij de kinderen van anderhalf tot tweeënhalf jaar mag houdt men het best op 4 à 5 kinderen per verzorger/verzorgster.

De meeste kindercrèches hebben een aantal kinderen per groep. Bij de allerkleinsten bestaat deze groep best niet meer dan 6 kindjes. Tussen anderhalf en tweeënhalf jaar mag de groep uit maximum 10 kinderen bestaan. Sommige kindercrèches mixen de leeftijdsgroepen wat, maar zorg steeds dat er niet teveel kinderen onder twee jaar in één groep zitten. Ze vereisen meer aandacht en verzorging, vandaar!

Enkele vragen die u zich moet afvragen en waarbij uw eigen antwoord in alle gevallen best positief is, zijn:

*) Warmte in de kamers?
*) Hygiëne van de ruimtes en het globale kinderdagverblijf?
*) Welke speelactiviteiten onderneemt men met de kinderen?
*) Veiligheid van het speelgoed en de ruimtes?
*) Hoe stimuleert men de ontwikkeling van de kinderen?
*) Opleiding personeel?
*) Voeding van de kinderen. Hoe en wat?
*) Samenwerking met de ouders?
*) Hoe zit het met slaaptijden?
*) Multiculturele diversiteit?

Lees ook onze pagina's over 'De kleuterklas' en 'De klaspop'.