Header image  
Positief stimuleren en opvoeden: Grootoudertips  
line decor
 
line decor
   
 

Grootoudertips

 

 

Na jaren ouders geweest te zijn, worden veel mensen opeens grootouders. Al die levenservaring is er, maar toch zijn veel grootouders onzeker. Wat is nu hun rol? Hoe kunnen ze het beste met hun kleinkinderen omgaan? Het zijn allemaal vragen die ieder nieuwbakken grootouder zich stelt. Op deze pagina gaan we in het kort een aantal zaken aanhalen, die ons hierbij kunnen helpen. Ook zal er veelvuldig verwezen worden naar pagina’s op deze site.

 

Medicatie:

Weet goed wat voor medicijnen uw kleinkind neemt. Als er vragen zijn, moet u deze stellen aan de ouders. Geef ook nooit aspirine aan kinderen onder de 12 jaar. Het innemen hiervan zou aanleiding kunnen geven tot het syndroom van Reye, waarbij naast misselijkheid, overgeven en gedragsverandering, opname in het ziekenhuis noodzakelijk is. Geef ook nooit medicatie voorgeschreven voor een volwassene aan een kind. We zijn geen dokters en we kunnen nooit de juiste diagnose stellen, laat staan de juiste medicatie, indien we erover zouden beschikken, door het kind laten nemen. Bij ziekte moet iedere ouder en grootouder met het kind bij een arts langsgaan!

Slapen: Zie hiervoor onze pagina over slapengaan en wiegendood.

Televisie, computers en videospelletjes: Zie hiervoor onze pagina over multimedia. Het hoofddoel moet zijn om het kind actief te laten zijn. Dus probeer een zo gevarieerd mogelijk ‘programma’ aan te bieden aan uw kleinkinderen. Er zijn zoveel plezante zaken te beleven, zonder terug te vallen op de obligate televisieshows, tekenfilms of computerspelletjes. Zie hiervoor onze pagina’s over ‘pleziermaken met uw kleinkinderen’.

 

Vaccinatie: Vaccinaties zijn enorm belangrijk voor een goede gezondheid van de kinderen. In België wordt de vaccinatie gestuurd vanuit de periodieke bezoekjes aan Kind en Gezin, maar het is ook mogelijk om zelf via de kinderarts de vaccinaties aan te sturen. Voor grootouders is het essentieel om een jaarlijkse griepvaccinatie te krijgen, zeker indien ze in de leeftijdscategorie van 65 jaar of ouder vallen. Meestal gebeurt deze vaccinatie tussen half september en midden november.

Veiligheid: Het topic veiligheid is enorm uitgebreid. Vandaar dat we op deze site een groot aantal pagina’s rond verschillende onderwerpen hebben opgebouwd. Zie hiervoor onze hoofdpagina van ‘veiligheid en kinderen’.

Enkele nummers om te onthouden/te noteren:
Antigifcentrum: 070/245 245
Politie/Ambulance: 112: Dit is het internationale noodnummer, dus van kracht in gans Europa!
De nummer van de huisarts of kinderarts van het kind
De nummer(s) van de ouders (GSM, werktelefoon)

lees ook onze pagina over 'Tips voor nieuwe grootouders' en 'voordelen van grootouders'.