Header image  
Je kind en een GSM of Smartphone  
line decor
 
line decor
   
 

Je kind en een GSM of Smartphone

 

 

 

Vanaf een bepaalde leeftijd zal je kind onder "druk" van zijn vrienden steeds meer aandringen om een GSM of Smartphone te krijgen. Men opteert best voor een eenvoudiger model, dat niet teveel jaloezie opwekt. Maak samen afspraken, laat je kind zelf de voorwaarden op papier zetten en stuur bij: geen gsm tijdens de maaltijden, gsm beneden als jij gaat slapen, niet met je gsm surfen, dit is je maximaal belkrediet…

Om de telefoonkosten binnen de perken te houden, kan je best met een kaart werken of een systeem waarbij je kind een bepaald bedrag per maand niet mag overschrijden. Als men niet onmiddellijk concrete regels oplegt (en laat naleven), kan men zeer snel met hoge facturen geconfronteerd worden. Deze afspraken moeten geregeld worden bekeken en aangepast, indien nodig.

 

Zorg dat het kind ook goed op de hoogte is van de (financiële) valkuilen, die ringtones en mooie achtergrondjes kunnen inhouden. Toon wat het hun gaat kosten en wijs hen duidelijk op het risico dat ze er zéér moeilijk afraken en dus financieel grote risico’s lopen, door zich bijvoorbeeld op zulke services te abonneren. Dit kan al via een eenvoudige sms, trouwens. Dus zorg dat u op de hoogte bent van de risico’s! Met smartphones is het daarnaast dan weer heel m akkelijk om over de download/upload limieten te gaan, met mogelijk hoge kosten tot gevolg. Het risico op onaangename verrassingen kunt u best via een goed gekozen abonnement beperken.

Mits de juiste afspraken, is het voor beide ouders (en grootouders) een geruststellende gedachte dat men zijn kind op elk moment kan bereiken. Men moet enkel het gebruik ervan binnen gezonde perken houden. Zowel financieel als lichamelijk (gsm’s geven straling af!) is dit natuurlijk essentieel!

Bij Smartphones is er een bijkomend voordeel, maar ook nadeel. Het kind kan er ook mobiel mee surfen. Lees voor meer informatie over de gevaren van internet op onze pagina 'Multimedia' en 'Cyberpesten'.