Header image  
Positief stimuleren en opvoeden: Discussie binnen het gezin  
line decor
 
line decor
   
 

Discussie binnen het gezin

 

 

 

Vanaf een bepaalde leeftijd beginnen kinderen te discussiëren met hun ouders. Het lijkt erop alsof géén enkele regel binnen het gezin nog eerlijk of gewenst is. Het lijkt wel alsof het kind zijn eigen zaakje voor de (gezins)rechtbank bepleit en jij als ouder wordt geroepen om te getuigen, waarna je ook nog eens veroordeeld wordt. Wanneer dit sporadisch voorvalt, kunnen het ouders het nog weglachen als ‘het kind is aan het opgroeien’, maar als het meermaals tot vaak voorvalt, kan het wel degelijk de gezinssituatie ontwrichten, zeker als het nog andere (kleinere) kinderen rondlopen.

Wat kunnen we als ouders en grootouders nu doen om dit soort, mogelijk escalerende, discussies te vermijden?

*) Luister goed naar wat uw kind zegt en accepteer zijn argumenten, zonder ze weg te wuiven in het voordeel van uw eigen regels. Wanneer ze een punt hebben, is het niet erg om de regels wat aan te passen!

*) Zowel u als uw partner moeten consequent zijn, als u met een ‘neen’ moet antwoorden.

 

*) U hoeft niet in te gaan op steeds dezelfde vragen en oeverloze discussies. Geef uw mening éénmaal en zeg erna tegen uw kind, dat uw mening hierover meegedeeld is. Meestal weten ze dit natuurlijk wel, maar proberen ze het toch maar. Na een tijdje zult u deze vraag nooit meer krijgen…

*) Wanneer een gesprek vervalt tot een harde discussie of ruzie, is het best om het af te breken en het gesprek te hernemen wanneer elke partij rustig is.

*) Vermijd neerbuigende kritiek

*) Wanneer het kind respectloos reageert, mag het duidelijk gemaakt worden dat ie verkeerd is. Men kan hem/haar best straffen, door bijvoorbeeld iets af te nemen of een andere straf te geven. Zie onze pagina over 'time-out'.. Een eventueel afgenomen item kan/moet na excuses wel teruggegeven worden. U moet hem/haar op dat ogenblik ook duidelijk maken dat dit soort gedrag niet geaccepteerd wordt binnen het gezin. Als keerzijde staat ook, dat als het kind zich goed gedraagt tijdens een discussie, u dit ook mag belonen. Hierdoor leren ze om op een gepaste wijze hun grieven tijdens een normaal gesprek uit te leggen en te bespreken.