Header image  
Contactlenzen voor kinderen  
line decor
 
line decor
   
 
Contactlenzen voor kinderen

 

 

Het is een feit dat een bril het eigenbeeld van een kind wat kan aantasten. Ze moeten met dit vreemd voorwerpje op hun neus rondlopen, terwijl hun klasgenootjes zonder lopen. Het is vaak een voorwerp van spot en ze voelen zich er niet echt goed bij. Het zelfbeeld van een kind neemt sterk toe wanneer het de mogelijkheid heeft om in plaats van een bril contactlenzen te dragen.

Vanaf welke leeftijd?

De meeste kinderen beginnen vanaf de leeftijd van vijftien/zestien jaar contactlenzen te dragen. Afhankelijk van hun eigen instelling en ontwikkeling kunnen kinderen vanaf jonge leeftijd reeds contactlenzen dragen. Vanaf een leeftijd van 8 jaar zijn lenzen mogelijk, steeds na consultatie/behandeling door een oogarts natuurlijk. Er zijn medische indicaties dat kinderen op een nog vroegere leeftijd met lenzen beginnen, bijvoorbeeld door een optische reden (groot verschil in sterkte tussen beide ogen). De oogarts zal dit steeds individueel bekijken en zien wat voor het kind de beste keuze is: bril of contactlenzen.

Onafgezien wat de kinderarts mogelijk acht, zal het uiteindelijk steeds het kind zelf zijn dat bepaalt of er contactlenzen gedragen zullen worden. Deze keuze kan niet opgelegd worden, maar moet het kind zelf bewust willen nemen. Het dragen van lenzen vergt immers een grote verantwoordelijkheid. Het onderhoud en de verzorging van de lenzen moet minutieus worden toegepast, anders kunnen contactlenzen een bron van ontstekingen voor het oog betekenen. Het kind zal dus moeite moeten doen en geduld moeten kunnen opbrengen oa bij het leren in-en uitnemen van de lenzen. Sommige kunnen dit reeds op de vroege leeftijd van 7 jaar, terwijl andere dit slechts kunnen opbrengen vanaf 12 jaar. Ieder kind is anders, maar men kan zich met betrekking tot de ogen géén nonchalante houding met betrekking tot de verzorging/hygiëne ervan aanmeten. Het grote voordeel van lenzen is het feit dat de kinderen zich veel vrijer voelen bij het bewegen, sporten en spelen. Wanneer het kind zijn bril moet afzetten om vrij kunnen te sporten, houdt het verminderd zicht een risico in, die bij het dragen van lenzen volledig wegvalt.

 

Er zijn verschillende soorten lenzen op de markt. Net zoals bij de volwassenen kunnen kinderen kiezen uit een breed scala aan lenzen. De behandelende oogarts zal hierbij een optimale keuze voorstellen. Er bestaat ook zoiets als nachtlenzen, die men enkel ’s nachts moet dragen. Ze oefenen ’s nachts een druk uit op de oogbol, waardoor deze tijdelijk vervormd en het kind overdag, zonder lenzen, helder kan zien. Dit effect is slechts tijdelijk en ’s nachts moet het kind opnieuw de nachtlenzen inbrengen om de volgende dag terug goed te kunnen zien, zonder lenzen. Zoals gezegd, is het uiteindelijk de oogarts die de individueel meest optimale keuze zal voorstellen.

Voordelen van lenzen:

*) Geen beeldvervorming meer bij hogere sterktes
*) Geen gevaar meer voor beschadigde brilmonturen
*) Geen beslagen brilglazen meer bij het binnenkomen in een vochtig warme omgeving
*) Perfect zicht rondom
*) Kinderen voelen zich mentaal beter, doordat ze niet opvallen door item (bril) in de groep

Lees ook onze pagina over 'Ogen', 'Conjunctivitis' en 'Handhygiëne'.