Header image  
Positief stimuleren en opvoeden: Boodschappen doen  
line decor
 
line decor
   
 

Boodschappen doen met kinderen

 

Voor veel kinderen kan shoppen en boodschappen doen een zeer vervelende aangelegenheid zijn. Vaak gaan ze zich hierdoor ook nog eens misgedragen en dan wordt het ook een zeer lastig karwei voor de ouders. Er zijn wat tips die u kunt ondernemen om het boodschappen efficiƫnter en aangenamer voor beide partijen te maken.

Zorg alvast dat u het kind goed uitlegt wat er gaat gebeuren, hoelang het duurt en wat de bedoeling is. Zorg dat u steeds goed benadrukt wat de gedragsregels in de winkel zijn, maar ook tijdens de rit naar de winkel moet u de regels goed benadrukken.

 

Enige tips:

*) De regels binnen de auto liggen vast, maar ook in de winkel verwacht u van het kind een correcte houding. Dus geen geschreeuw, binnen het gezichtsveld blijven en met een rustige stem spreken. Indien het kind deze regels niet volgt, moet u time-outs gebruiken. In het begin wellicht veel, maar na een paar keer kennen ze de regels, zeker als er thuis een beloning wacht bij goed gedrag in de winkel.

*) Zorg dat het kind onderweg bezig kan zijn, door bijvoorbeeld samen te zingen. Ook een knuffel die komt meeshoppen, kan in geval van jongere kinderen van groot nut zijn.

*) Beloon goed gedrag door bijvoorbeeld thuis gezellig iets samen te doen. Maak niet de fout om goed gedrag te belonen in de winkel door iets te kopen, want dan opent u vaak een doos van Pandora bij de volgende bezoekjes aan de winkel

*) Zorg dat u uw kind vertelt wat het mag doen, dan hem of haar steeds te vertellen wat niet mag. Betrek uw kind dus bij het shoppen en laat hem of haar iets (makkelijks) voor u halen.

*) Beloon het kind met aandacht als het zich positief gedraagt en negeer het wanneer het negatief gedrag vertoont in de winkel.

*) Wanneer het de spuigaten uitloopt, neem het kind dan mee naar buiten en negeer het buiten gedurende een 30-tal seconden. Indien u in de auto bent en het slechte gedrag zet zich voort, zet de auto dan aan de kant en geef het een nieuwe time-out. Zie hiervoor ook onze pagina over time-outs.

*) Zorg dat het kind niet hongerig aan de boodschaptrip begint. Dit geldt ook voor uzelf, want een hongerig persoon koopt met zijn maag in plaats met zijn verstand, waardoor er dus onvermijdelijk meer snoep in het winkelkarretje belandt.

*) Stel een boodschappenlijstje op en hou u daaraan. Probeer geen onnodige zaken te kopen en al zeker geen speelgoed om goed gedrag bij het kind af te kopen. Dit gaat op de duur volledig tegen u werken en boodschappen volledig onmogelijk maken met de kinderen..