Header image  
Positief stimuleren en opvoeden: Bedplassen  
line decor
 
line decor
   
 

Bedplassen

 

 

 

 

Het is een herkenbare situatie. Het kind gaat succesvol door het proces van zindelijkheid worden en opeens begint het om één of andere reden periodiek terug te bedplassen. Er zijn een aantal dingen die men als ouder en grootouder kan ondernemen.

Het kind moet natuurlijk voldoende drinken, maar ’s avonds is het kwestie het drinken wat te beperken. Vaak drinken de kinderen op school veel te weinig en drinken ze daarom na 16 uur om hun dorst te lessen. Het kind straffen omdat het 's morgens een nat bed of een natte luier heeft, heeft geen totaal geen zin. Het kind is evenzeer ontgoocheld in het gebeurde en men moet als ouder en grootouder proberen dit positief te benaderen. De aandacht moet uitgaan naar de droge in plaats van naar de natte nachten. Het beste kan men allereerst een arts raadplegen en goed bekijken wat men kan ondernemen om het probleem aan te pakken. Meestal wordt het bedplassen veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren die te maken hebben met de blaas of de hoge urineproductie 's nachts en niet met emotionele problemen. Toch kunnen emotionele problemen en stress eveneens bedplassen veroorzaken. Sommige kinderen zijn zeer gevoelig aan bepaalde stress-periodes en dit kan een negatieve invloed hebben op het bedplassen. Een arts kan dit het best beoordelen en u een geschikt actieplan/behandeling vooropstellen.

 

 

Enige tips om het probleem zo efficiënt mogelijk aan te pakken:

*) Géén beschuldigingen aan het adres van het kind
*) Géén straffen geven omwille van het bedplassen
*) ’s Avonds het kind niet overdreven veel laten drinken, maar daarentegen drinken overdag aanmoedigen.
*) Probeer het kind voldoende overdag te laten plassen en zéker voor het slapengaan als vast ritueel te laten plassen.
*) Probeer een kalender bij te houden waarop de droge en natte nachten worden voorgesteld. Op die manier kan het kind
visueel zien hoe de situatie verbetert. Ook voor uzelf is het nuttig en kunt u met deze informatie de arts beter inlichten in verband met een verdere begeleiding/behandeling van uw kind.