Header image  
Fysieke groei tussen het vierde en vijfde levensjaar  
line decor
 
line decor
   
 
Fysieke groei tussen het vierde en vijfde levensjaar

 

Ook op deze leeftijd zijn de kinderen nog ontzettend actief. Normaliter groeien ze in deze periode jaarlijks ongeveer 2 kilogram in gewicht en 5 centimeter in de lengte.

Het gross van de ontwikkeling gebeurt in het afstellen van de motorische (fijn)functies. Ze leren enerzijds hun armen en benen doelgericht gebruiken en anderzijds gaan ze ook de fijnere motoriek ontwikkelen. De fantasie begint stilaan zijn intrede te doen en hun spel begint meer en meer creatief te worden. Daardoor is het voor de ouders en grootouder ook essentieel om die creativiteit zo optimaal mogelijk te stimuleren. Denken we hierbij aan tekeningen maken, rollenspellen spelen, verven,… .

 

De groei moet normaliter nog steeds gestaag vorderen. Hiervoor komt de rol van de arts weer naar voren. De periodieke controles blijven derhalve noodzakelijk. De individuele groeicurve van het kind moet opgevolgd blijven om zo kort mogelijk op de bal te spelen, indien er aanpassingen nodig zijn in dieet, beweging of opvoeding algemeen.

Als ouders en grootouders kunnen we het kind de beste start geven door goede voeding, voldoende slaap en voldoende lichaamsbeweging. De individuele groei van het kind is daarnaast ook afhankelijk van diens genen, dus een kind extra voeding geven om de groei te stimuleren is eigenlijk nutteloos. Aanpassingen aan het dieet moeten ook altijd doorgenomen worden met de arts of diëtist om zeker geen voedingsproblemen te veroorzaken.

 

Wat betreft lichaamsbeweging zou het kind op zijn minst 60 minuten per dag fysieke (speel)activiteit moeten hebben. Als ze deze leeftijd hebben, zijn ze van nature speels en actief, dus het kost sowieso niet veel moeite om hen aan het bewegen te krijgen. Om dit op een passieve wijze te stimuleren kunt u hen minder inactieve activiteiten laten ondernemen. Beperk dus het aantal uren televisiekijken tot maximaal twee uur per dag. Op die manier moeten ze hun ontspanning in lichaamsbeweging zoeken. Zie ook onze pagina over beweging van 4 tot 5 jaar.