Header image  
Fysieke groei tussen het tweede en derde levensjaar  
line decor
 
line decor
   
 
Fysieke groei tussen het tweede en derde levensjaar

 

Tussen twee en drie jaar gaan de meeste kleuters tot ongeveer 2 kilogram zwaarder worden en ongeveer 5 tot 8 centimeter in lengte groeien. Op deze leeftijd zijn ze zeer actief. Ze slapen een stuk minder en gebruiken deze tijd om rond te rennen en de wereld te verkennen.

De eetlust fluctueert sterk tijdens deze periode. Kinderen die actief zijn en een gezond en uitgebreid eetpalet aangereikt krijgen, gaan zondermeer de voedingsstoffen binnenhalen die ze in deze fysiek actieve fase nodig hebben.

Ieder kind is anders en zo ook zijn groeicurve. Een gezond kind zal met een gestaag opgroeien. De dokter zal het kind periodiek blijven wegen en meten om de groeicurve in de gaten te blijven houden. Hierdoor wordt de individuele groeicurve vergeleken met de gemiddelde groeicurve van kinderen op dezelfde leeftijd en met hetzelfde geslacht.

 

Ondersteuning van het opgroeiend kind

Normale groei wordt ondersteund door een goede voeding, voldoende slaap en voldoende fysieke beweging. Veel ouders vergeten echter dat ook de genetische opbouw van het kind de groei ervan grotendeels aanstuurt! Een kind dat vanuit zijn genen voorbestemd is om van een kleinere gestalte te zijn, zal door extra stimuli vanuit voeding, slaap of beweging geen centimeter langer worden. Onvoldoende, en zeker ongezonde voeding zal de groei van het kind wel negatief kunnen beïnvloeden, maar pas bij sterke ondervoeding zal de natuurlijke groei van het kind door deze factoren achterblijven. De periodieke controle door de arts zal eventueel noodzakelijke dieetaanpassingen duiden en aansturen.

Ondanks de gemiddelde curven die de arts raadpleegt tijdens de consultatie van het kind, zijn de juiste en normale individuele lengtes en gewichten moeilijk te bepalen. Kleinere ouders gaan over het algemeen kleinere kinderen hebben en langere ouders over het algemeen langere kinderen. Maar zelfs op deze ‘regel’ zijn er onnoemelijk veel uitzonderingen.

Indien u vragen heeft over de groei van uw kind, moet u deze aan de arts stellen. Deze zal vanuit zijn praktijkervaring een algemene impressie geven over de individuele groei van uw kind en deze kunnen vergelijken met kinderen van soortgelijke leeftijd, achtergrond en geslacht. Tijdens deze consultatie is het dan ook de bedoeling alle vragen op tafel te gooien en in samenspraak met de arts de meest ideale ‘voedingsbodem’ voor het kind neer te leggen.

Als het kind volgens de arts te traag groeit, dan zal hij via extra testen proberen te bepalen of de groei vertraagd wordt vanuit een medische aandoening of vanuit een genetische oorzaak. Vanuit deze test zal de arts dan een diagnose en behandeling stellen. Zie ook onze pagina over beweging van 2 tot 3 jaar.