Header image  
Fysieke groei tijdens eerste drie maanden  
line decor
 
line decor
   
 
Fysieke groei tijdens eerste drie maanden

De meeste baby’s in hun eerste levensmaanden groeien als kool. Dit in zowel gewicht als qua lengte.

 

Hoeveel groei mag u ongeveer verwachten?

Een pasgeborenen verliest tijdens de eerste dagen na de bevalling tot 10% van zijn geboortegewicht. In de meeste ziekenhuizen mogen de baby’s slechts vertrekken als ze terug op hun geboortegewicht zijn.

Tot de leeftijd van drie maanden zal de baby tussen de 2.5 tot 3.5 centimeter per maand groeien. Op het vlak van gewichtstoename mag u rond de 15-20 gram per dag verwachten. Let wel, dit zijn gemiddelden!!!! Uw baby kan sneller of langzamer groeien. Daarnaast kan het kind op een bepaald ogenblik ‘stilvallen’ om na een tijdje opeens een groeispurtje te krijgen. Het is allemaal mogelijk, vandaar dat u deze cijfers als dusdanig moet beschouwen, met name ‘gemiddelden’.

De kinderarts en, in België, de consultatiebureaus van Kind en Gezin gaan op geregelde tijdstippen het gewicht, de lengte en de hoofdomtrek van uw baby checken. Dit wordt dan uitgezet ten opzichte van een gemiddelde curve, waarna men kan stellen of uw kind onder/op/boven het gemiddelde zit. Men kijkt ook of de curve van het kind constant groeit. Indien dit het geval is en  het kind zit een beetje onder het gemiddelde, is er niets om zich zorgen over te maken.

Tot nu toe hebben we gesproken over voldragen baby’s, maar er zijn natuurlijk ook prematuurtjes. Deze kindjes worden nog nauwgezetter opgevolgd en wellicht wekelijks gecheckt op hun groeicurves. Ze moeten immers een achterstand inhalen ten opzichte van de voldragen baby’s.

 

Vragen die een kinderarts kan stellen:

Hoeveel voedingen geeft u uw kind?
Bij borstvoedingsbaby’s fluctueert dat tussen de 8 à 12 voedingen per dag. Een baby die gevoed wordt met flesvoeding zal wellicht minder frequent eten (om de 3à 4 uur).

Hoeveel drinkt uw baby per voeding?
Bij een borstvoedingsbaby is dit natuurlijk moeilijk te verifiëren, maar u moet de baby op zijn minst horen slikken en hij moet na de voeding ‘voldaan’ zijn. Baby’s die met flesvoeding gevoed worden drinken tussen de 90 à 120 ml per voeding tijdens de eerste maand. Daarna zal er per voeding  ongeveer een 30 ml maandelijks bijkomen.

Hoe vaak urineert uw baby?
Een baby moet dagelijks ongeveer 4 tot 6 natte luiers hebben.
Hoeveel keren per dag heeft de baby ‘stoelgang’?
Een borstvoedingsbaby heeft vaak meer lopende stoelgang dan een flesvoedingsbaby. Diens stoelgang is wat vaster, maar mag ook niet te hard zijn. De frequentie van stoelgang varieert weer, maar u mag toch rekenen op 2 tot 4 keren per dag. Dit zijn natuurlijk gemiddelden!

Meestal is alles goed tijdens de controlebezoekjes, maar soms kan de kinderarts vragen om een keertje extra langs te komen, omdat bepaalde zaken nader opgevolgd moeten worden. Indien u zelf vragen hebt over de voeding van uw kleine, aarzel dan niet om de kinderarts te contacteren. Overgeven na voedingen, gebrek aan stoelgang of urineren, koorts en lusteloosheid van het kind vereisen onmiddellijke consultatie van de kinderarts.