Header image  
Schreeuwbaby
 
line decor
   
line decor
   
 
Schreeuwbaby

 

Een baby begint vanaf een bepaalde leeftijd (meestal zo rond 8 maanden) te experimenteren met zijn/haar geluidsvolume. Ze kunnen zowel roepen als heel stil brabbelen. Ook nabootsgedrag begint op te steken, zodat ze het mogelijke schreeuwen en tieren van andere kinderen ook nadoen.

Wat we als ouder of grootouder doen, heeft een veel grotere impact dan wat we zeggen. Een baby begrijpt immers nog niet alles wat gezegd wordt. Zelf (tegen)schreeuwen helpt dus helemaal niet, zeker als u wil dat ze met schreeuwen of gillen ophouden. Probeer ze dus te verrassen door bijvoorbeel heel stil terug te fluisteren. Hierdoor raken ze verwonderd en gaan ze (misschien) stoppen met schreeuwen en zelf het fluisteren nabootsen.

 

Ook boeiende geluidjes kunnen helpen om het gillen te beperken. Baby’s zijn immers verzot op leuke (dieren)geluiden, waarnaar ze heel graag luisteren. Ook ritselboekjes kunnen interessant zijn om de aandacht van het kind te verzetten van het schreeuwen naar een minder luide activiteit.

Een ander goede strategie tegen het schreeuwen is het kind negeren wanneer het dit doet. Wees hier consequent in. Zodra het kind begint met ongewenst gedrag, schreeuwen in dit geval, negeert u hem of haar. Wanneer ze gewenst gedrag vertonen, geeft u terug u aandacht.
Maak u wel geen illusies: Het schreeuwgedrag verdwijnt niet zomaar, er zal een tijdje overgaan! Lukt het niet om het gedrag na een tijdje om te buigen naar lagere volumes, dan moet u zondermeer een (kinder)arts raadplegen. Er kan immers iets met het gehoor schelen. Lees ook onze pagina's over 'Kinderziektes'.