Header image  
Emoties en gedrag van een kind
 
line decor
 
 
 
 
 


   

Emoties en gedrag van een kind

Iedereen voelt op tijd of stond geluk, angst, verdriet, verrassing, verafschuwen en woede. Het zijn immers de zes voornaamste emoties in een leven. Het is duidelijk dat het beleven en vooral het verwerken van sterke emoties problemen kunnen opleveren. Als dit al het geval is bij volwassenen, dan is dit zeker het geval bij kinderen. Ze leren immers pas een nieuwe vaardigheid, komen problemen tegen die frustratie opwekken, maar ze weten niet waar dit gevoel vandaan komt, hoe er mee om te gaan en dan wordt er vaak een uitlaatklep gezocht aan de hand van ongewenst gedrag. Het is aan ons om alle gevoelens van onze kinderen of kleinkinderen in goede banen te geleiden, hen uit te leggen dat deze normaal zijn en hoe ermee om te gaan.

Daarnaast moet het kind ook leren om aan de hand van gezichten gevoelens en gemoedstoestand af te lezen. Het is een vaardigheid die de meeste volwassenen onder de knie hebben, maar het vergt in de beginfase een serieuze leercurve van onze kinderen, alvorens ze deze vaardigheid beheersen. Gevoelens beïnvloeden immers ons gedrag. Bij onze voorouders betekende dit vooral dat ze emoties nodig hadden om te overleven. In onze moderne tijd worden emoties naast rationaliteit vaak gebruikt om keuzes in het leven te maken.

Op deze pagina’s gaan we dieper inzoomen op bepaalde emoties en gevoelens en hoe we onze kinderen beter kunnen begeleiden om zo snel mogelijk hun emotionele impact op de wereld en omgekeerd te controleren.